Keşanlı Ali Destanı Tiyatrosu

Ekim 05, 2019


Herkese selam!
Bugün çarşamba günü gittiğim bir tiyatrodan bahsetmek istiyorum. Ama her şeyi anlattım. Bu yüzden kitabını okuyacak ya da tiyatrosuna gidecekler spoiler yememek  için lütfen okumasın.

Tiyatronun adı başlıktan da anladığınız gibi "Keşanlı Ali Destanı".
Bu tiyatro Bursa'daki Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosunda oldu. Saat 20.00da başlayıp 22.30da bitti.  Yani toplam 2.30 saat sürdü.

Toplam 2 perdeydi. İlk perdede olaylar biraz daha yavaş gerçekleşti. Müzikal bir tiyatro olduğu için başlangıçta orkestra bir şeyler çaldı ardından da oyuncular bu destan hakkında şarkı söylediler. Tiyatronun başlangıcından çok güzel olacağı anlaşılıyordu.

Ana kahramanımız olan Ali, hapishanededir. Çünkü sevdiği kadının dayısı olan Çamur İhsan'ı öldürmüştür. Ama kısa zaman sonra çıkar. Köydeki herkes çoşkuyla karşılar.
Daha sonra bu Ali muhtarlığa aday olur. Herkes onu tutuyodur. Diğer adaylar tarafından bir kaç entrika döner ama en sonunda Ali muhtar olur.

Sevdiği kadın olan Zilha ile konuşmaya gider. Suçsuz olduğunu anlatır. Meğer bu Ali çeşmeye gittiğinde Çamur İhsan çoktan bıçaklanmıştır. Ali onu kucaklayıp hastaneye götürecekken diğer insanlar görür ve ne olduğunu anlamaya çalışır. O sırada Çamur İhsan " Ali" der ve herkes bunu yanlış anlar. Katil Ali zannederler.  Ali hapse girer. Hapiste bir takım tatsızlıklar yaşar ve polis memurunun kafasına vurur. Böylece ünü iyice yayılır. Hâl böyle olunca "Ben öldürmedim" diyemez ve ününün keyfini çıkartır.

Zilha bu anlatılanlara inanmıştır ama belli etmez ve evine girer. O sırada köyden biri gelir ve Ali'ye burada ne yaptığını sorar. Ali de Zilhaya acıdığını ve ona yardıma geldiğini söyler. Zilha tüm bunları duyar ve Aliyi affetmekten vazgeçer.

İlk perde -yanlış hatırlamıyorsam- burada bitiyordu.  İkinci perde yine orkestranın mükemmel şarkılarıyla başladı.

İkinci perdede oyuna zengin olan Bülent Bey adında biri dahil olur. Bu adamın bir tane çok sevdiği ama ondan kaçan bir karısı vardır. Bu karısı da tıpatıp Zilha'nın aynısıdır.  Bu yüzden Bülent onu görünce mutluluktan bayılır. Uşakları Zilhayı onların evine bakıcı olarak alır ve ona leydilik dersleri vermeye başlar.

Tabi bu sırada Zilhanın evrimleşmesi köyde olay olmuştur. Herkes Zilhaya kötü gözle bakmaya başlar.
Sonra Bülent Bey ile Zilha evlenmeye karar verir ve düğünlerine Bülent beyi karısı da gelir. Keşanlı Ali, Zilha diye onu kaçırır. Ama kokusundan onun olmadığını anlar ve kısa süre sonra gerçek Zilhaya kavuşur.

Her şey mutlu sona doğru giderken bir terslik olur. Ali'yi öldürmesi için tutulan bir kiralık katil vardır. Aynı zamanda bu Çamur İhsan'ın da katilidir. Bu katil Aliye bir sürü şeyler söyler ve Ali dayanamaz bununla yüzleşir. Sonra bir kurşun sesi... Ardından ikinci bir kurşun sesi... Keşanlı Ali'nin katili olarak tutulan adam ölmüştür. Ve mutlu son...

Tiyatro gerçekten çok güzeldi. Oyunculuklar falan da efsaneydi. Eğer şehrinizde bunun tiyatrosu olursa mutlaka gidin. Gerçi bunu okuduktan sonra gitmiş kadar oluyorsunuz ama izlemek tamamen farklı bir his. O yüzden gidin yani.

Bu günlük benden bu kadar. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere,
Hoşçakalın!

You Might Also Like

7 yorum

  1. Teşekkürler:) Gayet güzel özetlemişsiniz.

    YanıtlaSil
  2. Kültürümüzü yaşatan tiyatroların olması cidden çok güzel bir şey.

    YanıtlaSil
  3. İzmir'de de izlemek istedim. Tiyatro topluluklarını desteklememiz gerekmektedir.

    YanıtlaSil
  4. Gitmeyi düşünüyorum hepsini okumadım :) Ne iyi yapmışsın tiyatroya giderek !

    YanıtlaSil
  5. Güzel ve faydalı bir blogunuz var takip ettim.Sizi de beklerim https://dizifilmkitaptavsiye.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  6. Geçen sene hiç tüyatroya gidemedim. İnşallah bu sene gideceğim.
    Bu arada bloğuna mail abonelik butonu koyarsan daha rahat takip edebiliriz :)

    YanıtlaSil
  7. keşanlı eğlenceli ivit yaa izlediydiim :) tiyatroya gitmek ne güzel bişi kiii :)

    YanıtlaSil

Popular Posts

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *